Code 95

Met de code 95 toont u aan dat u vakbekwaam bent. Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs (met een einddatum) die achter een voertuigcategorie is geplaatst . Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. Deze code is vijf jaar geldig.

Code 95 vervangt Chauffeursdiploma
Beroepschauffeurs zijn volgens Europese regelgeving verplicht om iedere vijf jaar tenminste 35 uur nascholing te volgen. Deze verplichting geldt voor het beroepsmatig besturen van alle voertuigen waarvoor een rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) vereist is. Zodra de chauffeur aan zijn nascholingsplicht heeft voldaan, komt er een zogeheten Code 95-vermelding op het rijbewijs. Deze vervangt het oude chauffeursdiploma en is vijf jaar geldig.

Code 95, voor wie?
Alle chauffeurs die nu een rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) halen en voor het eerst beroepsmatig de weg op gaan, moeten in het bezit zijn van Code 95. Vrachtwagenchauffeurs met een rijbewijs afgegeven vóór 10 september 2009, hebben in 2009 een termijn van 7 jaar gekregen om de code 95 te behalen. Zij dienen dus op 10 september 2016 de code 95 behaald te hebben. Deze is vervolgens sowieso geldig tot 10 september 2021. Chauffeurs die geboren zijn vóór 1 juli 1955 en chauffeurs die minder dan 12 uur per week niet-commercieel werken, zijn vrijgesteld van de verplichte nascholing. Voor buschauffeurs is deze regeling al een jaar eerder ingegaan. 

Hoe werkt het halen van Code 95?
De 35 uur nascholing moet binnen vijf jaar gevolgd zijn, dit gebeurt in 5 dagen van 7 uur. Tenminste één dag moet besteed worden aan een praktijktraining. Voor de invulling van de overige 28 uur kunnen bedrijven en chauffeurs zelf een keuze maken uit een zeer uitgebreid aanbod van CCV-gecertificeerde nascholingscursussen. Dit kunnen bestaande certificeringen als VCA zijn, maar ook praktische cursussen zoals Lading zekeren en werken met de digitale tachograaf.

Voor meer informatie, zie de website van het CBR.

Meer informatie over deze opleiding?

neem contact op

Subsidie

Er bestaan branche gebonden subsidie fondsen welke het mogelijk maken een gedeelte van de opleidingskosten te vergoeden.

lees meer

Contactinformatie

Westersingel 18
3202 XL Spijkenisse

Telefoon: +31 (0)85 - 060 89 94
Of stuur ons een e-mail

Volg ons op Facebook!  Via Temmerman BV en Arboadvies en Opleiding Temmerman.
Scroll naar boven